Miód wielokwiatowy najchętniej wybierany przez Polaków

miod2Odmian wyrobów pszczelich jest dzisiaj tak wiele, że w zależności od własnych preferencji, stanu zdrowia oraz zapotrzebowania możliwe okazuje się dostosowanie optymalnego gatunku do konsumenta. Patrząc jednakże na rodzaj asortymentu spożywczego tej kategorii warto podkreślić, że wśród Polaków szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się miód wielokwiatowy, który w porównaniu z innymi odmianami jest kupowany zdecydowanie najczęściej. Dlaczego? O szeregu jego cech zdrowotnych poniżej.

Charakterystyka

Wielokwiatowe rodzaje artykułów miodowych są otrzymywane z pożytków wiosennych. Ich cechą szczególną są zwłaszcza cukry proste w postaci glukozy i fruktozy występujące w dużej ilości. Ich spora zawartość pozwala na szybkie przyswajanie przez ludzki organizm, a co za tym idzie odżywianie i łagodzenie. Nieprzypadkowo zatem ten gatunek produktu określany jest, jako specyfik nie tylko leczniczy, lecz także stosowany profilaktycznie w celu zapobiegania rozmaitym dolegliwościom. Być może wyżej wspomniane szerokie docenienie owego miodu przez konsumentów wynika z łagodnego posmaku. Dzięki delikatnej konsystencji i braku nieprzyjemnej cierpkości, silnej kwasowości czy aromatu korzennego nie przez każdego tolerowanego, jest chętnie wybierany, jako środek uzdrawiający nie tylko dla osób dorosłych, ale również i dzieci.

Właściwości

kiatUzyskiwany z kwiatów letnich miód tej kategorii posiada o wiele silniejsze działanie inhibinowe. Jest idealnym składnikiem diety mającej poprawić odporność, zwiększyć niepodatność na wszelkiego rodzaju infekcje oraz zwalczać przeziębienia. Wykorzystuje się go do leczenia dolnych dróg oddechowych. Poza tym wykazuje również zbawienne oddziaływanie na ludzkie serce. Wspomaga też naczynia krwionośne. Pozwala na regenerację wątroby i z racji przypisywanej mu funkcji detoksykacyjnej łagodzi poważne objawy chorób woreczka żółciowego. Warto spożywać do codziennie, wyrabiając w sobie pozytywne nawyki przyswajania miodu, jako substytutu zdrowej i zbalansowanej diety. Tym bardziej, że miód wielokwiatowy posiada walory nie tylko zdrowotne, ale też smakowe. Przydaje się u osób wyczerpanych (czy to fizycznie, czy też psychicznie). Gatunek ten jest także skuteczny przy zwalczaniu chorób układu oddechowego, w tym astmy oskrzelowej. Przynosi ulgę u alergików z katarem siennym czy nieżytem nosa. To wszystko natomiast możliwe jest poprzez znajdujące się w miodzie antygeny produkujące przeciwciała. Zanim jednakże podejmiemy decyzję o potraktowaniu owego wyrobu, jako specyfika, którym będziemy się kurowali, potrzebne okazuje się wcześniejsze skonsultowanie ze specjalistą w celu określenia konkretnego dawkowania w akurat naszym przypadku. U każdego leczonego może być bowiem zupełnie inaczej. Na wstępie zaleca się jednak zaledwie jedną małą łyżeczkę spożywaną w godzinach porannych. Później porcje są systematycznie zwiększane. Górna granica spożywania wynosi tu 15 łyżeczek dziennie.

Dodaj komentarz